Έργα αποκατάστασης κόστους 800.000 ευρώ για τα μνημεία που πλήγωσαν οι βάνδαλοι στο κέντρο της Αθήνας

(Είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν στο απαράδεκτο φαινόμενο των βανδαλισμών Ιστορικών μνημείων στο κέντρο της Αθήνας. Με μεγάλη μας χαρά μάθαμε για μια πρωτοβουλία αποκατάστασης τους την οποία και παραθέτουμε)

Βανδαλισμοί για «εξαγωγή πολεμικού υλικού», γκράφιτι κατά συρροήν, επικαθήσεις από πουλιά και ατμοσφαιρικούς ρύπους, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των αρμοδίων, χτυπούν συστηματικά τα δεκάδες γλυπτά που βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του Δήμου Αθηναίων.

Εν όψει και των εκλογών, ο δήμος αποφάσισε να εντάξει την αποκατάσταση 100 γλυπτών σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με προϋπολογιζόμενο κόστος σχεδόν 800.000 ευρώ. Ετσι, δημιουργείται η ελπίδα να σωθούν τουλάχιστον τα μισά από τα ευρισκόμενα γλυπτά που ατενίζουν τους περαστικούς πέφτοντας συχνά και θύματα κλοπών, ειδικά τα ορειχάλκινα των οποίων το υλικό πωλείται με το κιλό σε παράνομα χυτήρια. Με την ευκαιρία των εργασιών αποκατάστασης, γίνεται και μια αναλυτική καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί, στοιχεία της οποίας παραθέτει ο «ΤτΚ».

Όπως είναι αναμενόμενο, τα περισσότερα γλυπτά που έχουν υποστεί καταστροφές έως εξαφανίσεως εντοπίζονται στην περιοχή μέσα και γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στην περιοχή από το 2010, στη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων με την Αστυνομία, αφήνουν έως σήμερα εμφανή τα σημάδια τους. Πρώτα θύματα είναι οι κατασκευές πάσης φύσεως που περιλαμβάνουν ως υλικό το μάρμαρο, καθώς αυτό είναι εύκολο να μετατραπεί σε μικρά κομμάτια που χρησιμοποιούνται ως «υλικό πολέμου». Ένας μικρός περίπατος δείχνει ότι ολόκληρες ορθομαρμαρώσεις και επενδύσεις σε τοίχους έχουν εξαφανιστεί, χωρίς όμως να την έχουν γλιτώσει και κατασκευές που θεωρούνται έργα τέχνης ή ακόμη και υλικό με ιστορική-αρχαιολογική αξία.

Όρος Μουσών

Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα είναι μια μαρμάρινη στήλη, αντίγραφο αρχαίου ορόσημου που βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος και εξαφανίστηκε ολοσχερώς μετά τα επεισόδια του Φεβρουαρίου 2012. Στη μελέτη του δήμου αναφέρεται ρητά ότι ήταν αντίγραφο αρχαίου ορόσημου το οποίο μπορεί να ανακατασκευαστεί σύμφωνα με το καλούπι που υπάρχει στα εργαστήρια της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.
Τα ορόσημα τοποθετούνταν στην αρχαιότητα και το συγκεκριμένο φέρεται να βρισκόταν εδώ από τον 3 π.Χ. αιώνα για να σηματοδοτεί την περιοχή που ονομαζόταν Κήπος Μουσών και εξελίχθηκε σε πλατεία Συντάγματος. Βάσει της μελέτης το κόστος υπολογίζεται σε 7.500 ευρώ.

Μια βουτιά στον κόσμο
Κόστος: 11.500 €

ΑΥΤΟΝ τον ποιητικό τίτλο φέρει η μαρμάρινη γλυπτή σύνθεση που υπάρχει μέσα σε σιντριβάνι στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής. Μεγάλα κομμάτια των μαρμάρινων επενδύσεων του σιντριβανιού έχουν πέσει θύματα των οδομαχιών, ενώ και το γλυπτό του Κυριάκου Ρόκου έχει πληγεί από περιβαλλοντικές και βιολογικές επικαθήσεις, γκράφιτι, μαύρη κρούστα και ζαχαροποίηση της επιφάνειας.

Αναδυόμενη
Κόστος: 10.650 €

ΣΤΟ ΠΟΛΥΒΟΥΟ σταυροδρόμι κάτω από το υπουργείο Οικονομίας (Ερμού και Νίκης) υπάρχει ένα σιντριβάνι με μαρμάρινη επένδυση και γλυπτή μορφή του γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλλα και τον τίτλο «Αναδυόμενη». Γκράφιτι και σκιές από γκράφιτι έχουν πλήξει και αυτό το έργο, ενώ λείπουν ολόκληρα κομμάτια από τις μαρμάρινες επενδύσεις με αντίστοιχα προβλήματα από επικαθήσεις και μαύρη κρούστα.

Σχόλια